Naast verse paddenstoelen zijn er ook altijd de gedroogde paddenstoelen. De gedroogde paddenstoelen die wij u aanbieden zijn van een biologische kwaliteit.
Dat betekent dat de wilde paddenstoelen worden geplukt in bossen waar een plukbeleid wordt gehanteerd; plukken mag niet te dicht bij de weg. De paddenstoelen mogen niet uit de grond worden gerukt maar moeten worden afgesneden zodat het mycelium onbeschadigd blijft. Voor de gekweekte en gedroogde paddenstoelen geldt uiteraard dat ze onder een biologische licentie zijn geteeld en gedroogd.
De paddenstoelen worden gedroogd zonder gebruikmaking van chemicalien of andere onaangename gassen.
(In de niet-biologische paddenstoelenbranch worden de droogruimtes ontsmet met niet natuurlijke gassen of vloeistoffen. Helaas is men niet verplicht de gebruikte stoffen te vermelden op het etiket.)
Door dit alles zijn de gedroogde paddenstoelen bijzonder geschikt om of direkt toe te voegen aan een saus of soep (mits ze er nog 20 minuten in kunnen pruttelen om zacht te worden), of om ze eerst te wellen en het welwater niet weg te gooien maar te gebruiken als bouillon of anderszins. Bedenk dat er namelijk ook zeer veel smaak in het wel water zit en het zou zonde zijn om het door het afvoerputje te laten verdwijnen. Staat er misschien in een kookboek ..."paddenstoelen wellen, het welwater weggooien en de paddenstoelen afspoelen..." dan geldt dat niet voor deze geweldige paddenstoelen! Eetsmakelijk.
Gedroogde paddenstoelen bewaar je het beste donker en gekoeld, misschien een beetje raar maar in de vriezer kunnen ze ook heel goed. Afgesloten in de koelkast is misschien wat practischer. Net als bij meel of bloem in de zomer kunnen gedroogde paddenstoelen bij warmere temperaturen van die zilverkleurige motjes op bezoek hebben. Mocht dat het geval zijn doe de gedroogde paddenstoelen voor twee weken in de vriezer en de beestjes zullen dat niet overleven maar u hun wel.