• Home
  • Paddenstoelen
  • Assortiment
  • Recepten
  • Markten
  • Evenementen
  • Contact
  • Wilde
    paddenstoelen
  • Gekweekte
    paddenstoelen
  • Gedroogde
    paddenstoelen
  • Overige
    artikelen

Gedroogde paddenstoelen

Naast verse paddenstoelen zijn er ook altijd de gedroogde paddenstoelen. De gedroogde paddenstoelen die wij u aanbieden zijn van een biologische kwaliteit.

Dat betekent dat de wilde paddenstoelen worden geplukt in bossen waar een plukbeleid wordt gehanteerd; plukken mag niet te dicht bij de weg. De paddenstoelen mogen niet uit de grond worden gerukt maar moeten worden afgesneden zodat het mycelium onbeschadigd blijft. Voor de gekweekte en gedroogde paddenstoelen geldt uiteraard dat ze onder een biologische licentie zijn geteeld en gedroogd.

De paddenstoelen worden gedroogd zonder gebruikmaking van chemicalien of andere onaangename gassen.
(In de niet-biologische paddenstoelenbranch worden de droogruimtes ontsmet met niet natuurlijke gassen of vloeistoffen. Helaas is men niet verplicht de gebruikte stoffen te vermelden op het etiket.)

Door dit alles zijn de gedroogde paddenstoelen bijzonder geschikt om of direkt toe te voegen aan een saus of soep (mits ze er nog 20 minuten in kunnen pruttelen om zacht te worden), of om ze eerst te wellen en het welwater niet weg te gooien maar te gebruiken als bouillon of anderszins. Bedenk dat er namelijk ook zeer veel smaak in het wel water zit en het zou zonde zijn om het door het afvoerputje te laten verdwijnen. Staat er misschien in een kookboek ..."paddenstoelen wellen, het welwater weggooien en de paddenstoelen afspoelen..." dan geldt dat niet voor deze geweldige paddenstoelen! Eetsmakelijk.

Bewaartip

Gedroogde paddenstoelen bewaar je het beste donker en gekoeld, misschien een beetje raar maar in de vriezer kunnen ze ook heel goed. Afgesloten in de koelkast is misschien wat practischer. Net als bij meel of bloem in de zomer kunnen gedroogde paddenstoelen bij warmere temperaturen van die zilverkleurige motjes op bezoek hebben. Mocht dat het geval zijn doe de gedroogde paddenstoelen voor twee weken in de vriezer en de beestjes zullen dat niet overleven maar u hun wel.


Amandelchampignon gedroogd
  • de amandelchampignon smaakt zoals de naam al doet vermoeden: naar amandelen
  • lekker in rijstgerechten of bij gevogelte, altijd een succes in soep
  • ook ongeweekt lekker om op te knabbelen

Bruine-ringboleet gedroogd
  • de bruine ringboleet lijkt wel wat op zijn familielid het eekhoorntjesbrood
  • De smaak is minder nootachtig maar meer fruitig, wat de cantharel bijvoorbeeld ook kenmerkt

Cantharellen gedroogd
  • smaak: een vleug van abrikoosjes, stevige paddenstoel
  • zeer goed in combinatie met ei-, en pastagerechten of op een geroosterd broodje met dik roomboter

Eekhoorntjesbrood gedroogd
  • smaak: nootachtig van smaak zowel steel als hoed
  • een paddenstoel om eindeloos toe te passen. In aardappelgerechten, bij vlees, wild, pasta, risotto of puur even onder de grill

Hoorn van Overvloed gedroogd
  • smaak: een echte aardse paddenstoelen- smaak
  • een goede smaakmaker in velerlei gerechten, zowel met vis als vlees, rijst, pasta of in de soep

Judasoor gedroogd
  • de judasoor is vooral bekend in de Aziatische keuken waarin paddenstoelen voornamelijk worden gebruikt voor de structuur
  • de judasoor is niet de beste of sterkste smaakmaker, maar meer voor het mondgevoel

Mai-take gedroogd
  • smaak: sterke paddenstoelensmaak (een net beregend bos)
  • heerlijk bij rijst zonder al te veel toeters en bellen. Wordt ook om gezondheidsredenen gegeten

Morielje gedroogd
  • de morielje is wel de topper op het gebied van de gedroogde paddenstoelen met zijn wat gerookte smaak
  • er zijn ook "smoked morelles", dat zijn morieljes gedroogd boven het hout, waardoor de natuurlijk rooksmaak nog extra wordt geaccentueerd

  • geweldige smaakmaker in risotto, met asperges, bij wildgerechten of ja, eigenlijk bij alles...

Shii-take gedroogd
  • stevige steel, enigszins glibberige hoed, uitgesproken en eigen van smaak, zeer gezond
  • veel gebruikt in de chinese (en aziatische) keuken, geschikt in soepen (misosoep) of met rijst, gember, sereh of pepertjes. Goede combi met (verse) tonijn

Wild Mix gedroogd

Terug naar boven

www.portabella-paddenstoelen.nl