• Home
  • Paddenstoelen
  • Assortiment
  • Recepten
  • Markten
  • Evenementen
  • Contact
  • Wilde
    paddenstoelen
  • Gekweekte
    paddenstoelen
  • Gedroogde
    paddenstoelen
  • Overige
    artikelen

Wilde paddenstoelen

Afhankelijk van het seizoen varieert het aanbod van de wilde paddenstoelen. In het voorjaar verse morieljes, (zomer)truffels, vanaf augustus de cantharellen gevolgd door o.a. pieds de mouton, eekhoorntjesbrood, trompettes de la mort en verse truffels.

De verkrijgbaarheid is zeer sterk verbonden met de weersomstandigheden en kan dan ook van jaar tot jaar verschillen. Zowel qua tijd als hoeveelheid, wat weer erg bepalend is voor de prijs.


Cantharel (girolle, hanekam, Pfifferlinge)

cantharel
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Cantharellus cibarius
  • smaak: een vleug van abrikoosjes, stevige paddenstoel
  • zeer goed in combinatie met ei-, en pastagerechten of op een geroosterd broodje met dik roomboter
  • de beste tijd om ze te eten is als ze uit Europa komen van medio augustus tot november

Cantharel, gele ... (chanterelle jaune)

gele cantharel
Klik hier voor een grotere foto
  • smaak: herfstiger van smaak dan de gewone cantharellen, minder vlezig maar de steel heeft een knapperige bite
  • goed in combinatie met (wild) gevogelte, met andere paddenstoelen, pasta, omelet
  • verkrijgbaarheid Europa: van eind september tot ongeveer maart

Cantharel, grijze ... (chantarelle grise)

grijze cantharel
Klik hier voor een grotere foto
  • smaak: bos, beetje pittig
  • lekker in rund- en of wildgerechten gecombineerd met andere paddenstoelen die een steviger textuur hebben
  • verkrijgbaarheid Europa: van eind september tot ongeveer maart

Eekhoorntjesbrood (cèpes, Steinpilze, porcini)

eekhoorntjesbrood
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Boletus edulis
  • smaak: nootachtig van smaak zowel steel als hoed
  • een paddenstoel om eindeloos toe te passen. In aardappelgerechten, bij vlees, wild, pasta, risotto of puur even onder de grill
  • verkrijgbaar Europa: medio oktober/november

Eikhaas (mai-take)

eikhaas
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Grifola frondosa
  • smaak: sterke paddenstoelensmaak (een net beregend bos)
  • heerlijk bij rijst zonder al te veel toeters en bellen. Wordt ook om gezondheidsredenen gegeten
  • de wilde variant is medio oktober/november verkrijgbaar

Hoorn van overvloed (trompette de la mort, zwarte cantharel, armeluistruffel)

hoorn van overvloed
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Craterellus cornucopioides
  • smaak: een echte aardse paddenstoelen smaak
  • een goede smaakmaker in velerlei gerechten, zowel met vis als vlees, rijst, pasta of in de soep
  • verkrijgbaar vanuit Europa: vanaf oktober en
  • verkrijgbaar vanuit Canada: eind december/januari

Kastanjeboleet

kastanjeboleet
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Boletus badius
  • zeker zo lekker als het eekhoorntjesbrood!
  • in dunne plakjes een beetje laten indrogen en je hebt een onovertroffen lekker chippie
  • verkrijgbaar medio oktober/november

Kreeftzwam (lobstermushroom)

kreeftzwam
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Hypomyces lactifluorum
  • stevige structuur, compact
  • Vissige geur, maar niet zo heftig van smaak na verhitten
  • goede combi met vis, of in salade, sushi of apart serveren. Bakken, oven, grilpan

Matsutake (dennenpaddenstoel, pijnboompaddenstoel)

matsutake
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Tricholoma matsutake
  • sterke geur, smaak beetje kaneelachtig en dominant
  • japanse gerechten, soepen, ook uitstekend om te grillen
  • verkrijgbaar meestal (eind) oktober/november

Morielje

morielje
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Morchella esculenta
  • verkrijgbaar medio april-juni

Pied de mouton (gele stekelzwam)

pied de mouton
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Hydnum repandum
  • verkrijgbaar van september tot ver in het voorjaar

Pied de mouton (gele stekelzwam, hedgehog)

pied de mouton - hedgehog
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Hydnum repandum
  • verkrijgbaar van september tot ver in het voorjaar

St. George (voorjaarspronkridder)

voorjaarspronkridder
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Tricholoma gambosum

(Zomer)truffel

  • de start van het truffel seizoen ligt (afhankelijk van de herkomst) eind mei, begin juni
  • de zomertruffel verdwijnt, na de herfsttruffel komt de tuber melanosporom vitt tot ongeveer eind februari. Met een beetje geluk is er in maart nog een witte truffel, de brianchetti

Zwarte truffel (Perigordtruffel)

zwarte truffel
Klik hier voor een grotere foto
  • latijnse naam: Tuber melanosporum

Terug naar boven

www.portabella-paddenstoelen.nl